Hoe bereik ik mijn doelen?

Het komt je wel allemaal aanwaaien he.” “Wat een geluk heb jij ook altijd.” Of deze “Je bent een vrouw met twee sterke punten, jij hoeft nergens moeite voor te doen.”

Inmiddels kan ik er om lachen. Mensen die dat soort dingen zeggen zien alleen de buitenkant en hebben geen idee hoe de werkelijkheid echt in elkaar steekt.

 

Dat ik veel dingen bereik die ik graag wil klopt, (op een aantal sta ik ook nog steeds met uitgestrekte armen te wachten hoor, hallooooo Aston Martin Vanquish Zagato ) maar dat het zo makkelijk gaat klopt niet.

 

Voor wie het interessant vindt deel ik vandaag hoe het komt dat ik veel dingen bereik. Voor het gemak deel ik dit in stapjes in.

 

Stap 1

Elke eerste dag van het jaar, op 1 januari dus, stel ik mezelf voor dat het exact één jaar later is. Wat heb ik allemaal bereikt, welke (realistische) dromen zijn in vervulling gegaan? Ik deel dit op in vijf categorieën. Gezondheid, Relaties, Zakelijk, Financieel en Hobbies. Onder hobbies valt bijvoorbeeld ook autoracen. Voor aankomend jaar is mijn doel om minimaal in de top 5 te eindigen.

 

Stap 2

Vervolgens maak ik van dromen doelen. Ik koppel hier dus acties aan. Wat moet ik doen om mijn dromen te bereiken? In het geval van racen is dit bijvoorbeeld het vinden van sponsors, racen in de SLK-cup, veel racekilometers maken en nog een aantal zaken (die ik niet allemaal ga noemen, dat duurt te lang).

 

Stap 3

Dan schrijf ik op hoe ik deze acties ga uitvoeren. In het geval van sponsors vinden is het (in het kort) een sponsorplan opstellen, netwerken, sponsorfilmpje maken en delen, contact opnemen met mogelijk geïnteresseerden, langsgaan en een deal maken. Dat doe ik dus voor alles wat ik in mijn vijf categorieën heb genoemd. Dit is mijn doelenplan voor 2019.

 

Stap 4

Om de drie maanden pak ik dit doelenplan erbij en kijk ik of ik op schema lig of moet bijsturen. Als ik moet bijsturen vraag ik mezelf altijd hoe dit komt en zet ik acties om weer op schema te komen. Het is mijn leidraad voor het jaar.

 

Ik maak het hele jaar door keuzes die bij die doelen horen. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld niet op vakantie geweest omdat ik heel graag een dag wilde trainen op circuit Zandvoort. Had ik graag op vakantie gewild? Jazeker, maar ik wilde ook in de top 10 van de SLK-cup eindigen. Keuzes maken.

 

Ik maak zo’n doelenplan al een aantal jaar. Soms verander ik een doel en soms schrijf ik een doel op welke ik nooit heb gehaald maar waarvan achteraf bleek dat juist het niet behalen daarvan het beste is wat me was overkomen. Het leven bewandeld vaak gekke paden.

 

Ik zeg absoluut niet dat bovenstaande de heilige graal is. Ik wil alleen met je delen wat voor mij werkt en misschien heb jij er ook wat aan. That’s it, Kick ass in 2019!

 

Foto: Lars Oosterveen

Terug naar alle berichten